Belsize Village Apartment

The Project

 

The Challenge

The project as an entirety, was one of huge efforts. After 4 years of reports and assessments to submit planning permission for an outdoor covered swimming pool with a basement area. It was rejected. An appeal was submitted, which was also rejected. While doubting the ability to extend the family home, an offer to purchase the above flat presented itself. Challenge accepted.
 
Working with original features was a high priority but it did dominate the design decisions. The proportions of the lounge were unusual as the ceiling was 4 meters tall, so the furniture had to be on the large side to make an impact on the volume of the space. Electrics, plumbing, lighting, windows, tiling, flooring all needed replacing. The windows had to be historic glass (Listed Building consent requirement) which took a lot of planning and pricing. Window handles were difficult to source (which were not standard traditional type).
 
The challenge here was to ensure the building contractor could manage successfully integrated each trade to ensure a high standard throughout. It was a big surprise to reveal a ceiling made from cardboard and find weak floor joists which were not factored into the budget. Any period home will throw up these sorts of issues which are impossible to prepare for. Thankfully, this is what a contingency plan enables a little wiggle room.

 

The Solution

Our solution as always was to work with our experienced team of master craftsmen who are highly skilled and take pride in the finished product. Regular communications with the project manager created fast and effective solutions. Drawings were amended and issued regularly to keep up with the change in designs. 
 
After the swimming pool was denied, a hot tub spa-swim pool with an electric lid was craned into the extended terrace area. Which hugely pumped up the outdoor vibe. Along with a world-class water-proof sofa set, a bio-ethanol fire and a portable cinema screen.
 
The decoration team took twice the length of time to prepare for the paint work, to achieve a 3D high definition effect on the existing panelling.  It was worth it as the lounge interior architecture is back to its Victorian glamour era, as it would have been back when it was built in 1901.

 

The Outcome

An extension of a family home and design studio beautifully entwined. Natural light optimised and the window frames extenuated to frame the outdoor trees and garden. The mix of mid-century, modern and clean silhouettes along with real wood and calm tonal colours compliments the energy of this family home. Each iconic design statement piece has space to breathe. The art work was kept simple but interesting, to be an intrinsic part of the design.
 
The wellness spa is an effective way to ensure relaxation for guests and a cool gym to get the heart racing. Lighting has been meticulously researched and placed in under-lit areas to create an ambient glow for ultimate relaxation. This home is a blend of interiors from a variety of cultures with rich textures, wooden accents and original features. A stylish space which works both practically and aesthetically for the whole family.

 

Design Details

Thank you to our photographer for these beautiful images
vigojansons

This stunning renovated property features a chic home spa with a sauna and steam room, an enviably stylish home gym and Pinterest-worthy home office, as well as a stunning patio garden with a swimming pool, outdoor bar, firepit, hot tub, bbq area and outdoor cinema.

Lotte Brouwer

Living Etc